Hari Pertama Kebijakan 'Lockdown' Malaysia



Live streaming 24 jam: Kuala Lumpur relatif lengang, pada hari pertama pemberlakukan pembatasan pergerakan warga di …

Nguồn: https://miscinet.org/

45 thoughts on “Hari Pertama Kebijakan 'Lockdown' Malaysia

  1. 6 Fasa Covid-19 Yang Rakyat Italy Dah Lalui. Malaysia Di Fasa 3 Sekarang

    BACA sampai habis sebab anda akan faham apa yang rakyat Itali telah lalui dan apa yang rakyat Malaysia bakal lalui jika situasi tidak berubah.

    Itali adalah contoh terdekat yang kita boleh ambil sebagai panduan untuk persediaan menghadapi Covid-19. Apa yang mereka telah lalu, sedang kita lalu dan bakal kita lalui.

    Sejujurnya, hingga kini Italy masih belum berjaya mengawal Virus ini. Dalam tempoh 24 jam, mereka mencatatkan 3500 kes Covid-19 yang baru. Jumlah semasa di negara mereka 31,506 kes.

    Dari segi progress, kita hanya 2 minggu di belakang mereka.

    Seikhlas hati saya nak cakap, masih ramai rakyat Malaysia yang ambil mudah, tak kisah, tak takut dengan gejala Covid-19 ini.

    Hari ini, hari pertama Kawalan Pergerakan yang diarahkan oleh kerajaan, masih ada kedai makan yang buka pagi ini dan orang makan di dalamnya secara berkumpulan.

    Hari ini, di KL kebanyakkan taman taman dah di tutup oleh pihak DBKL. Tapi, uncle uncle dan auntie auntie di KL berpusu pusu ke Bukit Kiara untuk ‘bersenam’ dan aerobic di sana.

    Di banyak tempat, banyak geng muda hari ni yang ‘berbasikal’ untuk pusing pusing. Exercise katanya.

    Hari ini juga, ramai orang muda dari Kuala Lumpur yang merupakan bandar yang mencatatkan bilangan pesakit tertinggi di Malaysia telah sampai di kampung halaman masing masing. Mereka menggunakan kesempatan cuti sekolah dan cuti tempat kerja untuk ‘bercuti’ di kampung dengan ibu bapa tersayang.

    Walaupun hakikatnya, kerajaan sudah memerintahkan Kawalan Pergerakan. Saya rasa RAKYAT MALAYSIA TAK SEDAR DAN TAK FAHAM apa yang dimaksudkan.

    Kita hanya akan sedar betapa serius masalah ini bila kita baca artikel ini atau bila kita melalui sendiri.

    Di Italy, seorang rakyat Italy telah berkongsi situasi yang dilalui oleh mereka menghadapi Covid-19. Jaso Yonowitz telah menulis 6 Fasa Covid-19 Yang Dilalui Rakyat Italy.

    Penulisan beliau di Twitter mendapat jumlah Re-tweet yang sangat tinggi.

    Saya tulis balik 6 Fasa yang dilalui oleh mereka dan sesuaikan dengan situasi di Malaysia yang sedang kita lalui.

    Fasa 1

    1. Ramai orang mula tahu dan dengar mengenai penyakit berjangkit Covid-19 di Wuhan China. Tapi sebab ia berlaku di luar negara, ramai tak ambil port sebab merasakan ia tidak penting.

    2. Tiba tiba, ‘kes pertama Covid-19’ sampai ke negara. Ini adalah permulaan kepada sebuah penderitaan yang berpanjangan.

    3. Di Malaysia kes pertama dikesan pada 25 Januari 2020.

    4. Pada waktu ini, pihak berkuasa mengatakan keadaan masih terkawal dan rakyat diminta untuk tidak panik.

    5. Di luar negara, terutama di China, jumlah peningkatan tersangat banyak dan mengejutkan. Ia seperti tidak dapat dikawal.

    6.Tapi di negara kita, bilangan kes semakin bertambah. Kebanyakkan kes datang dari luar negara iaitu China.

    7.Atas sebab ekonomi, pihak kerajaan pada waktu itu masih tidak mahu menutup pelancong yang datang dari China.

    8.Ia situasi yang sama dihadapi oleh Italy pada peringkat awal. Kita dah lalui fasa ini.

    Fasa 2

    1. Jumlah pesakit semakin meningkat. Makin ramai pelancong yang datang ke negara telah pun mendapat jangkitan Covid-19 dari negara asal. Cuma kesan dirasai ketika melancong.

    2. Ada juga rakyat Malaysia yang ke luar negara dan terkena jangkitan di luar negara membawa balik virus itu ke Malaysia tanpa sedar.

    3. Pada stage ini, ada Menteri yang bijak mengatakan _"Covid-19 tidak memberi kesan ekonomi terhadap Malaysia”."

    4. Disebabkan Covid-19 penyakit berjangkit, pihak kerajaan mula menjejaki mereka yang pernah ada ‘contact’ dengan pesakit yang sudah disahkan. Mereka yang ada ‘contact’ diminta untuk membuat pemeriksaan.

    5. Dalam masa yang sangat cepat, penyakit mula berjangkit kepada rakyat tempatan.

    6. Waktu ini, pihak berkuasa mula mengarahkan Self Quarantine terhadap mereka yang close contact dengan pesakit.

    7. Syarikat yang staf mereka didapati positif mula ‘menutup’ bangunan dan meminta staf bekerja dari rumah untuk kerja kerja pembersihan.

    8. Makin ramai pelancong dari China yang datang ke negara disahkan positif. Kerajaan terpaksa buat keputusan untuk ‘tidak menerima kapal terbang dari Wuhan dan bandar yang terjejas teruk dengan Covid-19 dari China.” Atas dasar ekonomi, pelancong dari tempat lain di China masih boleh datang ke Malaysia.

    9. Waktu ini, peringatan demi peringatan diberikan kepada rakyat Malaysia.

    10. Tapi, hidup berjalan seperti biasa. Meeting berjalan seperti biasa. Kedai semua di buka seperti biasa. Kerja seperti biasa.

    11. Namun, bilangan pesakit semakin bertambah.

    12. Fasa ini lebih kurang sama yang dilakukan oleh kerajaan Itali dan kerajaan Malaysia. Fasa ini juga telah kita lalui.

    Fasa 3

    1. Tiba tiba jumlah peningkatan pesakit meningkat mendadak. Kes sudah berjangkit dikalangan penduduk tempatan. Malaysia sekarang berada di Fasa Ketiga ini.

    2. Hospital semakin dipenuhi dengan pesakit dan juga mereka yang dikuarantin. Pemeriksaan Covid-19 terpaksa di lakukan ke atas ribuan suspek.

    3. Pihak pegawai kesihatan mula keletihan kerana terpaksa bekerja lebih masa dan merawat pesakit dengan pakaian keselamatan yang kurang selesa.

    4. Negara mula mencatatkan kematian atas kes terdahulu.

    5. Di Italy, Covid 19 hanya serius di 1/4 dari keseluruhan bandar bandar utama sahaja. Untuk itu, pada peringkat awal kerajaan menyisytiharkan penutupan sekolah, komuniti dan tempat kerja di 4 bandar utama ini.

    6. Waktu ini, restoran, kerja kerja penting masih dibuka seperti biasa.

    7. Sewaktu pengisytiharan KAWALAN PERGERAKAN di bandar bandar ini, hampir 10,000 rakyat Italy di Kawasan yang dijangkiti penyakit ini telah ‘pulang’ ke kampung halaman untuk bertemu dengan keluarga mereka di bandar bandar yang kurang dijangkiti penyakit.

    8. Ini kesilapan besar yang dilakukan oleh rakyat Itali. Mereka telah keluar dari tempat wabak dan menjadi punca untuk tersebar penyakit di tempat lain.

    9. Arahan pihak kerajaan untuk kekal di rumah masing masing diabaikan. Sebaliknya mereka ‘balik’ kampung dan ‘lari’ dari tempat wabak.

    10. Ketika ini, di media social, di televisyen, di whatsapp, ramai orang berkongsi mengenai Covid-19 ini. Semua orang baca, tapi tak ramai yang ambil serius.

    11. Situasi di Italy, sama seperti yang berlaku di Malaysia. Kerajaan melalui MKN memutuskan untuk Kawalan Pergerakan bermula 18 March – 31 March 2020. Tempoh kawalan selama 14 hari. Matlamat kerajaan adalah untuk memastikan orang ramai kekal di dalam rumah dan mengurangkan aktitivi berkumpul dan berjumpa dengan orang lain. Semua masjd dan surau serta rumah ibadah ditutup sepanjang tempoh ini.

    12. Namun, apa yang berlaku malam tadi amat menyakitkan. Kita mengulangi kesilapan yang dilakukan oleh Itali. Kesilapan terbesar mereka kita lakukan.

    13. Malam tadi, ramai penduduk di Kuala Lumpur pulang ke kampung halaman masing masing untuk ‘bercuti’ dengan keluarga di kampung. Anda boleh tengok, di lebuh raya menuju ke Kelantan di Gombak, plaza tol sesak teruk. Di TBS para pelajar berpusu pusu balik ke kampung setelah mendapat arahan dari pihak atasan untuk mengosongkan asrama. Di KL Sentral keretapi ke semua arah penuh. Di lebuh raya utara selatan malam tadi jammm. Belum dikira di balai polis malam tadi penuh disebabkan rakyat nak mohon untuk travel keluar daerah.

    14. Tanpa kita sedar, mereka yang tinggal di Kuala Lumpur yang mempunyai rekod pesakit yang tinggi di sana telah balik ke kampung halaman masing masing di seluruh negara.

    15. Bayangkan, betapa tinggi risiko sedang dihadapi oleh ibu bapa dan sedara mara di kampung yang masih sihat.

    16. Malaysia sekarang berada di fasa ini. Lebih kurang 2 minggu lepas, Itali berada di fasa ini.

  2. Jika kalian lockdown, jangan seperti kami, masyarakat pada mudik kaya lebaran, langsung pemerintah ugut mau nyuruh militer yang jaga sempadan provinsi/negeri…. Jadi jangan ada yang liburan ke puncak/bali begitu diumum lockdown ya!

    Semoga Indo-Malay kuat menghadapi cabaran ini!

  3. Malaysia belum lockdown cuma Perintah Kawalan Pergerakan atau "movement control order"

    Apa beza antara dua itu?

    Lockdown bermaksud rakyat tidak dibenarkan keluar rumah sama sekali sama.

    Perintah Kawalan Pergerakan atau "movement control order bermaksud kerajaan masih membenarkan rakyat keluar bagi urusan penting sahaja seperti membeli brg di Supermarket tapi mesti bergerak pada tahap paling minimum dan hanya seorang sahaja yg boleh keluar.

  4. indonesia emang top udah tahu ada wabah virus mematikan eh kunjungan utk turis dibuka tenaga kerja cina didatangkan masker di ekspor ke cina lu berjanda ya jae..segitunya perhatian pemerintah terhadap rakyatnya 4👍👍👍👍

  5. Sebulan yang lalu, indonesia merasakan kebal dari virus corona.. katanya jokowi pemerintah yang bijak dan hebat sehingga dipuji WHO. Makanya jangan terlalu yakin diri. Lihat aja sekarang… dalam cuman 1 minggu, 19 fatal. Gimana itu

  6. Bila masa malaysia buat 'lockdown'?klu dah buat tentera dah ada dijalanan.Setakat ni quarintine je kat rumah.cakap lembut dulu rakyat tak dengar baru 'lockdown'

  7. Itu namanya semi Lockdown yg di Amrik we called “Shelter in Place” yaitu Pemerintah meng instruksikan semua warga utk tdk melakukan any activity dan lebih baik stay di rumah masing2.
    Tapi kalau Shelter in Place tdk berubah banyak Makanya Pemerintah akan melakukan full lockdown utk seluruh negeri seperti apa yg sdh di lakukan di Wuhan & Italy.

  8. VIRUS CORONA bukan dari Indonesia… kalian tau asal VIRUS CORONA darimana..???? klo tau, bantai… jgn cuma koar2 doang…

  9. Maaf ya, kami bukan lockdown, cuma restricted movement order. Namun berdoalah supaya kami tidak perlu sampai ke tahap lockdown.. Kasihan pada warga luar yang bekerja di Malaysia, tempat kerja ditutup, tiada mata pencarian..

  10. Jika keadaan di indonesia bertambah buruk, kerajaan Malaysia pastu akan bantu cuma sekarang kami juga sedang bergelut, makin ramai petugas kesihatan kami yang positive covid. Pray for us

  11. Lock down ok ok saja.
    Tapi maaf ini yah di RI ini masyarakat nya kelas nya pekerja yg artinya dirumah harus ada yg di beri kehidupan. Jika di lockdown berarti semua drmh. Jika drmh bagaimana urusan keluarga yg drmh. sementara di RI ini tak masuk kerja sehari pun di potong. Tolong jika di beri keputusan yg berhubung khalayak banyak pikirkan kami yg pekerja kecil bagaimana kehidupan kedepan nya. Sudah sakit. Pendapatan tak ada. Uang habis. Anak istri kelaparan pulak. Harga sembako pun mahal dan langka.

  12. Teman saya ada penerbangan tgl 21 Maret dari kazakthan ke Kuala lumpur tapi hanya transit apakah bisA?

  13. Nak selamat duduk dlm rumah..jgn kluar..kluar bila perlu…jgn nk tggu kerajaan lockdown lmbt..dah kne baru la nk sembur racun la ape la….mlasia sebb dh teruk baru la nk lockdown

  14. Disana warganya patuh
    Disini…. anjuran pemerintah aja gak digubris, wacana lockdown aja malah dikatain gak pro rakyat, terbuka informasi corona aja dikatain bikin resah warga

  15. Kalau keadaan di Malaysia bertambah teruk maka kerajaan akan mengisytiharkan darurat.maka Malaysia akan diambil alih oleh polis & tentera.sesiapa saja yg keluar ke kota akan ditangkap dan dikurung.

  16. GOSA KE INDO DULU LU PADA !!! PADA BAWA PIRUS AE LU !!!! NGESELIN LU PADA .. LU YG PADA BELAJAR KE MALAYSIA. BALIK CUMA BAWA PIRUS !!!! SUEE BANGET LU

  17. Di larang pulang kampung, luar kota tanpa ada alasan yang tepat, kendaraan lebih dari dua orang di peringati supaya bisa patuhi perintah yang berlaku.

  18. Doakan kami yang di Malaysia ya semua .semoga virus ni segera hilang Dan kami bisa melakukan aktivitas Seperti biasa . Amin. Sekarang kami semua hanya stay at home sahaja

  19. +62…disuruh diam dirumah malah picnik ke laut rame2..refreshing ke puncak rame2..giliran kena virus congore nyinyir kaya 🐕🐕🐕laparr 🙄🙄🙄

  20. Tidak semua lockdown,bukti nya masih bnyk kilang beroperasi di penang.Contoh nya kilang kami Osram.

  21. Pekerja di Bangunan pun di liburkan sementara sampai Akhir bulan Ini….
    Tidak di perboleh kan keluar tanpa kepentingan…. Jika mau pulang di perboleh kan dan jika di perpanjang lwock done ini maka byk TKI yg memilih pulang kampung….

  22. "Kawalan rutin pergerakan"
    Tapi masih boleh ke KLCC atau ke pejabat jika perlu. Ironinya, kami memilih utk duduk tinggal di rumah sahaja utk kebaikan. 🙂

    Ini adalah teguran halus oleh Maha Esa utk sentiasa patuh pada perintahNya

    *Patuhi segala ajaran Al-Quran & sunnah inshaAllah hidup akan diberkatiNya. Amin.

  23. "Slowdown rutine movement"
    But we still can go to KLCC or ofice if have to do so. Ironically, we choose to stay @home. 🙂

    It's a soft reminder of God to obey Him.

    *Always follow Al-Quran & sunnah inshaAllah we'll be safe. Ameen

  24. Karena berlakunya lockdown perusahaan tempat saya bekerja berhenti beroperasi sementara selama 14 hari/selama berlakunya lockdown dan semua pekerjanya baik pekerja indonesia maupun pekerja malaysia sendiri dihimbau utk tdk bekerja selama lockdown dan stay dirumah.sebelumnya perusahaan jg mengambil langkah tindakan utk kami para pekerja indonesia utk menunda pulang bercuti ke kampung halaman indonesia sampai keadaan membaik,kami juga dhimbau utk tidak berkumpul,menghindari tempat2 ramai seperti perjamuan makan,mall/pusat perbelanjaan atau melakukan perjalanan pelancongan/berwisata ke negara2 bagian dimalaysia.dan dalam masa lockdown ini kami memilih diam mengisolasi diri dalam rumah.dan mlm ini saya mendapat kabar bahwa malaysia malam ini akan memberlakukan penyemprotan disinfektan di semenanjung malaysia/seluruh malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *